Secret of Green Tea

Howdy!

Since, I am a healthy eating guru from Asia, I wish to talk a little about our super healthy drink, green tea today.

I start my morning with a cup of quality green tea. It wakes me up gently and also makes me feel so relaxed.  Green tea came from china around early 800s and became popular among Samurais and nobilities in 1300s. Green tea has over 700 chemical such as Catechins, L-theanine, Saponin, and Chlorophils. It has anti-cancer and anti- inflammatory effect. It also lowers BP and cholesterol. It also aids relaxation. Two major flavors in the green tea are sweetness and bitterness. Sweetness comes from L-theanine and bitterness comes from catechin, saponin and caffeine.  L-theanine is more abundant in grade tea such as Gyokuro, Maccha, and Tencha(leave version of Maccha). Tea farmers make shades about 3 weeks prior to harvest to increase the level of L-theanine to make high grade tea leaves sweet and smooth. L-theanine passes Blood brain Barrier ( which means it goes to your brain) and lead you to relaxed, alert, and yet calm state of mind. Since L-theanine infuses more in lower temperature, I usually make my morning tea with about 122 degree ( 50 centigrade degree) and enjoy sweet flavor with bright green color first, then pour higher temperature water for second infusion to enjoy slightly bitter-taste of Catechin, Saponin, and Caffeine which infuses in about 170 degree ( 80 centigrade degree).  I also begin putting lemon or lime in the second to third infusion to enjoy different flavor.  When I really need warmth and energy, I drop few pieces of chopped ginger in it.

I put my green tea in my thermo and take it to my work every morning.  My favorite is Green tea with lime.  When I initially tried these combo, I was so surprised how each flavors compliment perfectly. If you never tried this way, you should!  Green tea with lime has very sophisticated taste..

 

ハロ〜!

わたしはアジアの日本出身なので今日はヘルシーな飲み物グリーンティーについてちょっとお話しましょう。

わたしは毎朝、緑茶を飲みます。緑茶は優しく身体を目覚めさせてくれ、しかもリラックスさせてくれるからです。中国から800年頃日本にやってきた緑茶は侍やノーベルティーの間で1300頃広く飲まれるようになりました。1500年代に千利休が茶の湯文化を一般庶民にも広めてくれました。いまこうやってお茶を飲む習慣があるのは彼のおかげかもしれませんね。緑茶には700以上もの物質が含まれています。Lテアニン、カテキン、サポニン、カフェインなどなど、抗がん作用や抗炎症作用があり、コレステロールや血圧を下げてくれる効果もあります。緑茶の甘みと苦みに大きなヒミツがあります。甘みは主にLテアニンから来る味です。これは脳血管バリアを通り、脳に行き届きリラックスしていてなおかつ冴えて落ち着いている心の状態に導いてくれます。Lテアニンは高級な茶葉に含まれています。それは収穫の3週間くらい前に茶に影を作りLテアニンの生成を増やしているのだそうです。玉露、点茶、抹茶などのほんのりした甘みには手間ひまがかかっているんですね。Lテアニンは摂氏50度くらいの低温でよくお茶に出てくるため、これらのお茶は低温で楽しみます。二度目にはちょっと高温の80度くらいのお湯でカテキン、サポニンなどのほんのりとした苦みを楽しむのもよいでしょう。私はよく2度目、3度目にはレモンやライムをしぼって皮ごといれて楽しみます。ビタミンCはカテキンの吸収をよくしてくれるので一石二鳥です。特にわたしのお気に入りは緑茶とライムのコンビネーションです。ライムを入れるとものすっごくおしゃれな味になるんです。最初このコンビネーションをトライしてみたときにちょっと感動しました。そして身体の中から暖かいエネルギーは欲しいような朝にはカットしたショウガを入れたりもします。これもまた美味しいです。毎朝サーモに入れたお茶を私はたいてい午前中の仕事の間ずっと飲み続けます。

みなさんも試してみてくださいね!!! おすすめです!greentea

 

 

 

 

 

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